Bra och Kass-listan

Ska du gå ner i vikt (vilket vi i bloggmetoden gör framgångsrikt..) så finns det vissa saker som du kan stoppa i dig med gott samvete. Och vissa saker du bör undvika. Här har vi försökt oss på att göra en lista över saker du kan ha hemma och annat som du inte ens ska fundera på att köpa. Egentligen ganska enkelt – köp inte det som står i Kass-listan, ät det inte om du kan undvika det och njut av det om du inte har något val.

Uppdelningen i listan är gjord för att uppnå viktminskning. Vissa saker i Kass-listan kan vara bra på många sätt, men inte om man ska gå ner i vikt. Kom ihåg att denna lista är ihopsatt av en amatör och inga garantier lämnas för att den stämmer.

Listan fylls på löpande.

En glad nyhet

En dag i veckan, lämpligtvis lördagen, så kan du vräka i dig vad som helst och hur mycket som helst. Öl, glass, godis och precis vad du vill och så mycket du vill. Det eldar på förbränningssystemet resten av veckan.

Bra-listan

 • Drick massor av vatten! Te, kaffe och RÖTT vin är okej i måttliga mängder.
 • Tomater och avokado är bra.
 • Ägg
 • Pressad citron. Håller insulin-nivån under kontroll. Mindre insulin – mindre kroppsfett. Citron är även bra på en mängd andra sätt. Läs om den magiska citronen här.
 • Visste du att det finns mat som kräver mer energi av kroppen att smälta än vad den tillför? Fenomenet kallas negativa kalorier, och kan hjälpa dig att tappa kilon på nolltid! Denna negativa kalori-effekt kan göra att du tappar vikt tre gånger så snabbt jämfört med om du drar ner på det totala kaloriintaget generellt. Exempel på detta är sallad, selleri, rädisa, gurka och kantareller. Även blomkål, zucchini, stark chili och vattenmelon kvalar in på listan.
 • Pinjenötter är inte bara en uppskattad smaksättare, de små nötterna (som egentligen är frön, och därför ofta lämpliga för nötallergiker) påverkar också mättnadskänslan. De innehåller nämligen ett ämne som påverkar CCK-nivåerna i kroppen, ett av många hormon som signalerar till hjärnan att vi är mätta. Pinjenötter är också rika på muskelbyggande protein och hjärtskyddande fetter som sänker det dåliga kolesterolet.
 • Genom att krydda maten på rätt sätt kan du få fart på fettförbränningen, dämpa aptiten och på flera andra sätt få fart på viktminskningen.Eldiga kryddor
  Starka kryddor som chilipeppar, tabasco, piri piri och hett currypulver innehåller ett ämne, capsaicin, som aktiverar det sympatiska nervsystemet, vilket ger effekten att blodcirkulationen ökar och energiförbrukningen stiger. Detta får effekten att kroppstemperaturen höjs vilket ger aptitsänkande effekt. Den brännande känslan man får i munnen när man äter starkt kryddad mat kan också göra att man äter långsammare och hinner känna mättnad innan man äter för mycket. Dessutom tycks det som om heta kryddor ger en ökad fettförbränning. Chilifruktens milda kusin paprikan får också fart på energiförbrukningen. Paprikapulver innehåller capsanoider som ökar fettförbränningen utan att ge den brännande känslan på tungan.

  Ingefära
  Att ingefära är bra för hälsan är ett välkänt faktum, men det finns forskning som visar att den välgörande roten också har positiva effekter på ämnesomsättningen. Det finns flera ämnen i ingefära som har liknande effekter som capcaicin, vilket innebär att energiförbrukning och fettförbränning ökar medan aptiten minskar. Många upplever också att den dämpar sötsug. Bäst effekt har den färska ingefäran.

  Kanel och då helst Saigonkanel
  Kryddar du maten med Saigonkanel hjälper du din kropp att hålla blodsockerbalansen. Dels förbättras musklernas förmåga att ta upp glukos/blodsocker och dels töms magsäcken långsammare. Detta får resultatet att blodsockerkurvan blir flackare och att insulinnivån i blodet blir lägre, vilket i sin tur gör att kroppen blir mindre benägen att lagra fett. Max en tesked Saigonkanel per dag (4 gr), större dos kan ge skadliga effekter. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en superb start på dagen. Det finns även en kanel som heter Ceylonkanel och som anses vara den äkta kanelen, men den är svagare och inte lika effektiv för viktminskning. Dock är Ceylonkanel betydligt bättre än den billiga skräpkanel som ofta säljs i mataffären.

  Lakrits 
  Smaken av lakrits upplevs av många minska sötsug. Det gäller förstås inte lakritsgodis utan lakritsrot som man kan köpa torkad i hälsokostbutiker. Även anis och fänkål, som också smakar lite åt lakritshållet, kan dämpa suget efter godis.

Konstruera måltider med innehåll från alla tre grupper. Ät så mycket du vill!
Proteiner
Ägg
kycklingbröst eller lår
biff
fisk
fläskkött

Baljväxter
Linser
svarta bönor
pintobönor
röda bönor
sojabönor

Grönsaker
Spenat
Blandade grönsaker inkl. Broccoli, blomkål eller andra korsblommiga grönsaker
Surkål kimchee
Sparris
Ärtor
Broccoli
Gröna bönor

Kass-listan

 • Undvik vita kolhydrater. Allt bröd, ris, spannmål (vete, havre, korn), potatis, pasta.
 • Drick inte kalorier. Undvik läsk, mjölk, köpt juice, VITT vin och öl.
 • Ät inte frukt. Innehåller sockerarten fruktos. Tomater och avokado är ok.
 • Undvik friterad mat.
 • Undvik sådant som är självklart. Godis, chips, lösgodis (som är så gudomligt gott..)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *