Smaskig kolesterol-müsli

Mitt senaste blodprov från den årliga hälsokontrollen säger att jag har lite småkrassligt kolesterol. Det kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, så som åderförkalkning och stroke. Det vill man ju gärna slippa. Därför ska jag försöka få lite bättre ordning på mitt kolesterol det Med Minsta Möjliga Ansträngning, helt enligt VMMMA-metoden.

Lite inte på det som står på denna sida. Jag är absolut ingen läkare, bara nyfiken och ibland lite halvtokigt, var det någon som sa.. Dessutom verkar det finnas fler olika teorier om hur det egentligen fungerar. Vi ska också ta i beaktande att läkemedelsindustrin tjänar enorma pengar på att skrämma oss till att köpa medicin som vi kanske inte behöver.

Om jag förstått rätt så finns det två typer av kolesterol. Ett som är BRA (HDL) och ett som är HELT KASS (LDL). Bra kolesterol tar ut dåligt kolesterol. Man kan äta massor av mat med dåligt kolesterol om man samtidigt äter mat med bra kolesterol. Då tar dessa ut varandra. Men det är tyvärr lättare att få i sig den dåliga LDL sorten.

Det farliga är egentligen när det finns för lite av det goda HDL kolesterolet som ska transportera bort det dåliga LDL kolesterolet. Då börjar LDL kolesterolet härskna och fastna i blodkärlen. Det är inte bra. Så man ska se till att få i sig bra HDL kolesterol samt få i sig sådant som ser till att LDL kolesterolet härsknar långsammare.

Dåligt LDL kolesterol får man av:

  • Övervikt
  • Rökning
  • Mättat fett som man ofta hittar i fett kött, feta charkprodukter och feta mejeriprodukter.
  • Sådant man steker (vill du steka så stek i rapsolja eller flytande margarin.)
  • Transfetter / Härdat fett. Finns ofta i friterade produkter så som pommes frites. Finns även i godis och kakor och är industriellt framställt för att öka hållbarheten och få rätt konsistens.
  • Socker
  • Kolhydrater

Bra HDL kolesterol får man av:

  • Motion, helst en liten stund varje dag. Lågintensiv träning är bättre än ingen träning alls. (trädgårdsarbete, städning och skidåkning är också motion)
  • Grönsaker, särskilt gröna bladgrönsaker men även broccoli och avokado.
  • Frukt, granatäpple är kanon.
  • Fet fisk, till exempel lax, makrill, strömming och sill. (gott om omättat Omega-3 fett)
  • Fullkornsprodukter, speciellt havre, korn och råg. Exempel havregrynsgröt och havremjölk.
  • Raps- och olivolja, helst kallpressad
  • Nötter och frön! Tre av de nyttigaste nötterna är hasselnötter, mandlar och valnötter. Undvik helst saltade nötter. Forskare från Kalifornien har genomgått 25 studier, som totalt omfattade 583 personer, alla med olika kolesterolvärden, som åt 67 gram nötter om dagen. Och där fanns alla sorter: mandlar, hasselnötter, macadamianötter, jordnötter, pistagenötter och valnötter. Alla sorters nötter sänker LDL-kolesterolet, men effekten av valnötter och mandlar är bäst belyst.
  • Omega-3. Tunnar ut blodet men inte säkert att det förändrar HDL-värdet. (finns främst i fet fisk och fiskleverolja, i de vegetabiliska oljorna linfröolja, valnötsolja och rapsolja samt mörkgröna bladgrönsaker, exempelvis grönkål och spenat. En annan bra källa är valnötter. Omega-3 finns även i alger, exempelvis spirulina.)
  • Vitlök. En klyfta om dagen anses räcka – eller vitlökstabletter från hälsokosten.
  • Ett glas rött vin någon gång ibland.

Min idé är att blanda en müsli som innehåller massor av bra kolesterol. Jag återkommer med ett dunderbra recept när jag testat mig fram till ett sådant.

 

Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *